womans feet with a smile emoji whitten on it with a cream 1


Kaj vsebujejo, ali so škodljivi, na kakšen način in kako dolgo delujejo, kateri je boljši, veliko vprašanj se postavlja o deodorantih in antiperspirantih. Vprašanje je celo ali jih znamo pravilno uporabljati.

Vsi se znojimo, saj na tak način naše telo regulira temperaturo. Nekateri imajo z znojenjem manj težav, medtem ko je za nekatere znojenje prava nočna mora, zato že več let iščejo varen proizvod, ki bo dobro prekril vonj znoja. Zmedeni zaradi različnih napisov, se sprašujejo, kaj sploh vsebujejo deodoranti in antiperspiranti? Zanima jih ali obstaja razlika med temi proizvodi, so njihove sestavine škodljive in nič manj pomembno – pušča omenjeni proizvod bele sledi na oblekah, je njihov vonj obstojen, bodo zares ” delovali 48 ur”, kot je to navedeno na proizvodu…Veliko je vprašanj o proizvodu, ki ga uporabljate vsak dan, kot del telesne higiene, vendar je vprašanje ali ga uporabljate na pravilen način. 

KOMBINACIJA “DVA-V-ENA ” 

Uporaba antiperspiranta in deodoranta je zelo enostavna. Čeprav bi deodorant moral biti proizvod na alkoholni in vodni osnovi, ki deluje proti bakterijam in tako preprečuje nastanek neprijetnega vonja, kozmetična industrija najpogosteje proizvaja deodorant- antiperspirant. To pomeni, da se v takšnem proizvodu nahajajo aluminijeve soli, ki zmanjšujejo izločevanje znoja, blagi antiseptik, ki preprečuje razmnoževanje bakterij ter dišave. Glede na koncentracijo aluminijeve soli, posamičen proizvod zmanjšuje znojenje za 12 ur, 24 ur, 36 ur in celo do 5 dni. Točen čas je vedno naveden na samem proizvodu.

ŠTUDIJE IN TEMELJITA KONTROLA

Izmed vseh sestavin, so pri znanstvenikih, pod posebnim drobnogledom aluminijeve soli oziroma druge snovi v deodorantih in antiperspirantih, ki zmanjšujejo izločevanje znoja. Da se ne boste preveč znojili od strahu, zaradi njihove možne škodljivosti, je potrebno povedati, da strokovnjaki menijo , da ni nobene povezave med redno uporabo deodorantov in antiperspirantov ter pojavom raka. Natančneje, ne obstajajo epidemiološki in eksperimentalni dokazi, ki bi potrjevali povezavo malignih bolezni  in uporabo antiperspirantov. Prav tako niso znanstveno potrjene niti trditve o kopičenju toksinov v organizmu, zaradi prepogoste uporabe deodorantov. Poznano je, da se ti proizvodi temeljito in redno preverjajo, da bi se zagotovila varnost uporabe. Ob upoštevanju navodil za uporabo – deodoranti in antiperspiranti nimajo stranskih učinkov.

ZJUTRAJ DEODORANT, ZVEČER ANTIPERSPIRANT

Deodorant in antiperspirant se nanašata na čisto in suho kožo. Pred njihovo uporabo je potrebno pazduhe dobro umiti in jih nežno obrisati z brisačo. Deodorant uporabljajte zjutraj, saj je njegova primarna naloga prikrivanje neprijetnega vonja. V nasprotju s tem, antiperspirant uporabljajte zvečer, da bi njegove aktivne sestavine imele dovolj časa, da preprečijo znojenje. Oba proizvoda bosta bolj učinkovita, če jih boste nanašali na depilirane pazduhe.

TEŽAVE ZARADI PREPOGOSTE UPORABE

V kolikor je na proizvodu navedeno, da deluje 24 ur (ali dalje), ga ne uporabljajte pogosteje. Pogostejša uporaba lahko privede do izsuševanja površinskega sloja kože in spodbudi pojav rdečice, srbenja in pekočega občutka. V kolikor ste pretiravali in se je na koži pojavila reakcija, nekaj dni ne uporabljajte deodoranta. V tem času pazduhe umivajte z blagimi sredstvi in po umivanju nanesite kremo za regeneracijo poškodovane kože.

PARFUM NI PRIMEREN ZA PAZDUHE

Nikdar na pazduhe ne nanašajte parfuma, saj lahko zaradi znojenja, njegov osnovni vonj hitro postane neznosen. Proti znojenju lahko po želji uporabljate proizvod v spreju, sticku ali kremi. Osebam z občutljivo kožo se priporočajo deodoranti in antiperspiranti brez alkohola, z malo koncentracijo aluminijeve soli. To pomeni, da lahko uporabljajo antiperspirante, katerih učinek delovanja ni daljši od 12 ur.

IZBIRAJTE KRISTALE IN MINERALE
Naravni deodoranti vsebujejo mikrogranule sode bikarbone, ki vpijajo izločeni znoj in še vedno vsebujejo dišave. Deodoranti v kristalu delujejo adstrigentno, oziroma vpijajo znoj, čistijo kožo in jo ohranjajo suho. Kristal je potrebno navlažiti pod tekočo vodo in ga nanesti na željeno področje (pazduhe, stopala). Po nanosu, bo na koži ostal tanek sloj mineralnih soli, ki bodo kožo obdržali suho, ne bo pa preprečili znojenja. Po uporabi je kristal potrebno sprati, vendar ga ne smete pustiti v vodi, ker se bo stopil.

NOVI PROIZVODI ZA NOVA PODROČJA
Ne samo zaradi znojnih madežev na majici pod pazduhi, temveč se neprijetno počutimo tudi zaradi povečanega znojenja stopal ali obraza, predvsem, ker je znojenje teh področij običajno povezano z stresom ali močnimi čustvi. Danes so v lekarnah dostopni razni antiperspiranti, ki zmanjšujejo znojenje prav na teh predelih.

  • Osebam z povečanim znojenjem stopal, so namenjene antiperspirantne kreme in spreji (razpršila) za stopala. Kot dober domači tretman, se priporočajo domače kopeli iz hrastovega lubja. Hrastovo lubje je dobavljivo v lekarnah in se pripravlja v skladu z navedenimi navodili. Kopel iz hrastovega lubja je bogata z tanini, ki preprečujejo znojenje, hkrati pa tudi dobro dezinficira kožo, ter iz nje odstrani mikroorganizme, odgovorne za neprijeten vonj znoja.
  • Popolna novost so antiperspirante kreme za obraz z 24 urnim delovanjem. Kreirane so za športnike, ženske v menopavzi in vse druge osebe, katerim se obraz prekomerno znoji. Nanaša se zvečer na čisti in suhi obraz.

Rate this post