blond female in sports suit on the beach


Živimo v obdobju, katerega se bomo čez čas spominjali kot obdobja, ki je veljalo za “temno obdobje” diet in metod hujšanja. Čeprav je dandanes na dietah več ljudi, kot kdajkoli prej, je stopnja prekomerne debelosti, diabetesa in kardiovaskularnih bolezni že kar nevarno visoka. In kar je še bolj ironično, je dejstvo, da imamo prav v tem obdobju na voljo največjo produkcijo raznoraznih izdelkov za zdravje in največ izmed njih jih je namenjenih prav hujšanju in dietam. Še prav posebej veliko je izdelkov z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Izdelki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, namenjeni za hujšanje, so še posebej privlačni vsem tistim, ki v svojih obrokih obupano poskušajo zmanjšati konzumacijo ogljikovih hidratov, v predvidevanju, da prav ogljikovi hidrati povzročajo kopičenje maščobnih zalog.

Toda, navkljub masovni produkciji in množičnim oglaševalskim kampanjam podjetij, ki poskušajo prodati te izdelke z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, večini tistih, ki na ta način poskušajo shujšati in obdržati na tak način pridobljeno telesno težo, to dolgoročno ne uspe. Statistično gledano, na dolgi rok, vsakdo, ki želi na tak način izgubiti odvečno telesno težo, trpi za takoimenovanim “jo-jo efektom”, to je, da vso izgubljeno težo kasneje pridobi nazaj mesec.

Pravzaprav, pridobljena telesna teža je nato še višja od poprejšnje telesne teže, torej teže pred pričetkom diete, oziroma metode hujšanja, s pomočjo izdelkov, ki vsebujejo nizko vsebnost ogljikovih hidratov.

Obstajata dva glavna razloga za neuspeh z dietami in hujšanjem s pomočjo nizko-ogljiko hidratnih izdelkov, ki naj bi pomagali izgubiti odvečno telesno težo in nakopičeno maščobo.

  • Izdelki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov neugodno vplivajo na zmožnost telesa, da bi ustvarjalo energijo, izgrajevalo mišična tkiva in vzdrževalo optimalno zdravje 
  • Izdelki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so pogosto narejeni s pomočjo nizko kakovostnih kemičnih dodatkov, ki igrajo vlogo nadomeščanja ogljikovih hidratov. Ti izdelki pogosto vsebujejo tudi raznorazna umetna sladila, sladkorje, alkohol in hidrogenizirana olja.

Izdelki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, še posebej beljakovinske ploščice, imajo ponavadi tisti tipičen priokus in pogostokrat povzročajo stranske učinke, ki se kažejo kot težave s prebavo, občutek napihnjenosti in neprijetne slabosti.

In zaradi pogoste, siromašne prehrambene vrednosti in visoke vsebnosti kemikalij, lahko nizko ogljiko-hidratni izdelki povečajo presnovni stres na jetra. In to lahko vodi do akumulacije metabolitov v jetrih. Taki metaboliti so koencim A in acetat ter estrogenske kemikalije. Vse to pa povzroča neobčutljivost na inzulin in akumulacijo maščob, še posebej na področju abdomena.

Nadalje, za večino ljudi s prekomerno telesno težo, ki trpijo za Dismetaboličnim sindromom, je lahko dieta ali hujšanje s pomočjo nizko ogljiko-hidratnih izdelkov, najslabša izbrana možnost. Raziskovalci na Inštitutu Wallenberg, na Univerzi Lund, v mestu Malmo, na Švedskem, so nedavno tega objavili esej, kjer so ugotovili, da posamezniki, ki trpijo za Dismetaboličnim sindromom, imajo v glavnem tipične simptome, kot so prekomerna debelost, še posebej na področju abdomena. Prav tako se pojavlja “dyslipidaemia“, to je, oslabljen metabolizem maščob z visoko stopnjo serum lipidov.

In zaradi tega, lahko vsakršna aplikacija nekontrolirane, visoko maščobne, nizko ogljiko-hidratne diete v tem primeru, na žalost pospeši nastajanje škode, s tem, ko poveča level serum lipidov. To privede do tega, da “pacienti” postanejo še bolj neobčutljivi na inzulin in dosti bolj dovzetni na kopičenje maščobnega tkiva, še posebej na področju abdomena.

Če zaključimo…

Ne poskušajte prevarati vašega telesa! Izogibajte se izdelkom, nakopičenim s kemikalijami in cenenimi nadomestki ogljikovih hidratov. Če trpite za abdominalno debelostjo (maščobno tkivo na področju abdomena) ali dislipidemijo, so nizko ogljiko-hidratni izdelki vaša najslabša možna izbira.

Rate this post