dukan diet food


Obstaja zelo velika verjetnost, da ste že slišali za dieto, ki sliši na ime ločevalna dieta. Morda vam je sosed ali soseda ekstatično razlagala o tem, kako izgublja kilograme na tej “čudežni” dieti, ki da naj bi trajala 90 dni, da praktično lahko ješ karkoli, le paziti je baje treba na kombiniranje živil in jesti v pravilnem vrstnem redu itd. Ne le to, da so te trditve za mojo logiko daleč od resnice (vsaj za veliko večino posameznikov), lahko rečem tudi to, da se mi tak način prehranjevanja nikakor ne zdi zdrav in ga osebno ne priporočam nikomur. Seveda pa je odločitev vaša, torej po želji…

No, za kaj gre pri tej 90 dnevni ločevalni dieti?

Pred slabimi stotimi leti je Dr. William Hay objavil tezo o tem, da pravilno kombiniranje živil lahko pripomore k izgubi telesne teže. Čeprav za tovrstno trditev, kolikor jaz vem, ni nobenega znanstveno podprtega dokaza, se med ljudmi širijo govorice, da ta ločevalna dieta resnično deluje. No, pa poglejmo če res…

Kolikor sem sam osebno uspel razumeti ločevalno dieto, gre za to, da se držiš te diete 90 dni (že tukaj mi nekaj ne gre v glavo) in striktno upoštevaš “pravila”, ki jih zapoveduje 90 dnevna ločevalna dieta. Kar mi je bilo takoj jasno, je to, da bo vsaka dieta delovala, če boste dnevno zaužili manj kalorij, kot jih užijete običajno, pri vsakdanjem prehranjevanju, torej takrat, ko niste na dieti. Common sense, bi rekli amerikanci.

Naslednja stvar, ki mi pri 90 dnevni ločevalni dieti ni čisto jasna, je nejasno definiranje količine hrane, ki naj bi jo neka oseba dnevno zaužila. Nekdo, ki tehta 140 kilogramov vendarle potrebuje za en obrok več kalorij, kot nekdo, ki tehta 90 kilogramov! Da bi se strinjali s to trditvijo, vam ni potrebno biti magister nutricionizma, ali pa se morda motim?!

Pa recimo še to dejstvo, da so nekatera živila v nekem receptu te ločevalne diete omenjena kot OH – ogljikovi hidrati, v nekem drugem pa kot škrob?! In da so neka živila enkrat omenjena kot ogljikovi hidrati, drugič pa spet kot beljakovine?! tako naprej… takih “cvetk” je kar nekaj. Ko sem na nekaterih slovenskih spletnih straneh gledal recepte za ločevalno dieto, sem videl ogromno takih napak in čeprav sam nisem certificiran strokovnjak s področja zdrave prehrane in nutricionizma, sem videl, da je pri tej dieti marsikaj nedorečenega ter nejasno definiranega sl.wikipedia.org.

Seveda je vse, kar tukaj podajam, zgolj moje osebno mnenje in za nekatere ločevalna dieta morda celo deluje (iz meni neznanih razlogov), saj je vsaka oseba “vesolje zase” in nekdo se na določeno vrsto hrane odziva povsem drugače kot nekdo drug. Ni dvoma, da o telesu in o njegovi inteligenci, kljub vsem tehnologijam in aparatom itd, še marsičesa ne vemo, zato sam pri vsem uporabljam najprej svojo glavo, zdrav razum, intuicijo in ko že govorimo o dietah, gledam na to, vselej upoštevam to, kako se na določeno vrsto hrane odziva moje lastno telo.

Če se po zaužitju določene vrste hrane počutim dobro in poln energije, pa bi se po “standardnih normah” moral počutiti slabo, bom vselej poslušal svoje telo, neglede na to, kdo je podal neko teorijo, hipotezo ali celo znanstven dokaz. Kar velja za nekoga drugega, ni nujno, da velja tudi zame. Včasih se mi zdi, da ljudje vse preveč slepo poslušamo druge, vse premalo pa zaupamo sebi. Se strinjate?

Če bi sam osebno moral izbirati dieto ali metodo hujšanja, nikakor ne bi izbral ločevalne diete sl.wikipedia.org. Zdrava logika mi namreč pove, da če zaužijemo več kalorij, kot jih “pokurimo” tekom dnevnih aktivnosti, se bomo zredili. In eden glavnih problemov današnje družbe je preveeeč hrane in premaaalo gibanja. In ko gre za gibanje, je tukaj spet treba vedeti in poznati določene stvari, a o tem v kaki od naslednjih objav, kjer bom z vami podelil nekaj zmot in mitov s področja fitnesa in aerobne vadbe v namen hujšanja. Tu večina dela sebi medvedjo uslugo, pa se tega sploh ne zaveda. Tu večina dela sebi medvedjo uslugo, pa se tega sploh ne zaveda

Rate this post