woman in sports bra applying body lotion 1


Akne predstavljajo v glavnem težavo mladostnikov, lahko pa se pojavijo tudi mnogo kasneje. Ali veste kaj jih povzroča in kako se jih rešiti? Celo tri od štirih deklic (in dečkov) med 14 in 25 leti imajo opravka z aknami, katerih vzrok se v večini primerov nahaja v pogostih in naglih spremembah hormonske slike. Vendar se ta težava lahko pojavi tudi pri ženskah v kasnejšem življenjskem obdobju. Ni redek pojav, da se tudi tridesetletnice morajo boriti z mozolji in črnimi pikicami. Danes je, zahvaljujoč posebnim tretmanom to pomanjkljivost mogoče uspešno odpraviti, v celo devetih primerih od desetih.

KAJ SO AKNE? 

Akne so vnete žleze lojnice, ki se nahajajo pod kožo in proizvajajo sebum, mastno tekočino, ki naravno ščiti našo kožo.

V normalnih situacijah sebum, ki ga je proizvedla žleza lojnica, pride na površino po drobnih kanalčkih, ki žlezo povezujejo z porami. Pri osebah, ki trpijo od aken, je ta proizvodnja sebuma najpogosteje povečana, to pa lahko izzove zožitev kanalčkov, po katerih sebum prihaja na površje, ter posledično do zamašitve, zaradi ustvarjanja komedona. Če se takšen “zamašek” ustvari na površini kože, se pojavi črna pikica (katere temna barva je povzročena z akumulacijo melanina). V kolikor sebum ostane ujet pod kožo, se ustvari beli komedon, mozolj z belim vrhom. Žleze lojnice še naprej proizvajajo sebum in ker je izhod blokiran, se ta nakopiči. Tako skupaj z sebumom ostanejo ujeti tudi mikrobi, ki nato povzročajo okužbo. Tako nastanejo pravi mozolji. Če so veliki, se lahko ustvarijo globoko v dermisu, posledično po njih na koži ostanejo brazgotine ali temnejši madeži.

KRIVI SO HORMONI

Vzroki nastanka aken so vedno enaki, brez obzira na to ali motnja zajema populacijo mladostnikov ali se pojavlja pri mladih ženskah. Glavni krivci za pojav mozoljev so hormoni, v prvi vrsti androgeni, moški spolni hormoni, ki ga v malih količinah proizvaja tudi žensko telo. Lojne žleze so pod vplivom delovanja teh hormonov. Na površini lojnih žlez se nahajajo posebne strukture, receptorji, ki delujejo kot neke vrste stikalo, ki aktivira in deaktivira žlezo. Ko so ti receptorji aktivirani, žleza proizvaja sebum, ko pa niso aktivirani, se sebum ne sprošča. In ravno ta “stikala” aktivirajo prav androgeni, ki se direktno povezujejo z receptorji.

Akne se pojavijo, kadar se poveča proizvajanje androgena in so lojne žleze napadene z temi snovmi. Ali kadar receptorji postanejo posebno občutljivi na hormone, ki proizvajajo preveč sebuma , čeprav so androgeni na normalnem nivoju.

OSTALI VZROKI

Razen hormonalnega neravnotežja, se akne lahko pojavijo tudi iz drugih “lažjih” razlogov. Včasih se lahko pokažejo tudi zaradi ličil, ki jih nanašamo na obraz, zaradi napačnega sredstva za čiščenje obraza ali celo zaradi stika z določenimi materiali, ki povzročajo alergije.

Preveč agresivna kozmetična sredstva ali detergenti, kot tudi sredstva, ki niso prilagojena tipu kože ter slaba navada ne čiščenja ličil pred spanjem lahko prav tako povzročijo težave ki povzročijo vnetje foliklov ter posledično pojav mozoljev. Enako se lahko zgodi, če je koža v daljšem kontaktu z tkanino, ki jo draži. Takšni mozolji, ki nastanejo z draženjem, v glavnem izginejo v roku enega tedna, še posebej, če odpravite vzrok, ki jih je povzročil.

KAKO ODPRAVITI AKNE

Vsi mladostniki z težavo aken, vodijo tudi boj z odpravo mozoljev, največkrat stiskajoč gnojne bulice. Na tak način tvegajo prenos infekcije še globlje v kožo ali/in pokanje kapilar ter nastanek grdih rjavih madežev. No, danes se je pojavila tudi ena dobra novica: mozolje lahko stisnete, vendar le, če poznate pravi način.

Da bi gnojno akno predrli, uporabite novo sterilizirano iglo (nikakor ne iglo za šivanje). Na vrhu “zrelega” mozolja naredite mali rez/luknjico. Postopek ni boleč, ker je koža na vrhu mozolja že tako mrtva. Z pomočjo bombažne gaze počasi iztisnete mozolj, dokler ne pride ven gnoj. Na koncu predel premažete z antibiotično kremo, da bi preprečili širjenje infekcije na druge predele v bližini.

NOVI GELI

Za zdravljenje lažje oblike aken ali kot pomoč ostalim zdravilom pri zdravljenju težjih oblik , lahko danes na tržišču kupite posebno formulacijo gelov, ki se na lice nanašajo kot maska. V njihovi sestavi so najpogosteje fitoestrogeni (hormoni rastlinskega porekla) in fosfolipidi. Ti na koži ustvarjajo zaščitni film in zmanjšujejo negativno delovanje androgena na žleze lojnice. Nove gele vam lahko predpiše tudi zdravnik, lahko pa jih kupite tudi v lekarnah.

HRANA NI KRIVEC

V kolikor ste sladokusec in uživate v hrani, ste lahko popolnoma mirni. V prepričanju, da nekatera vrsta hrane (kot čokolada ali pražen krompirček) lahko izzove akne, ni ničesar resničnega. Zadnje raziskave so pokazale, da lahko odrekanje hrani, katero imate najraje, izzove takšen stres, na se na koncu pokažejo akne. Torej si občasno kakšen okusen zalogajček lahko privoščijo tudi osebe, ki imajo težave z akni, brez da bi se ta njihova težava zaradi hrane še poslabšala.

PRI MLADOSTNIKIH

V dobi mladostnikov, so tipična hormonska nihanja najpogostejši vzrok za nastanek aken, ker recimo pri deklicah, produkcija hormonov, ki se dogaja tekom menstrualnega ciklusa še ni povsem urejena. V tem obdobju življenja se lahko točno potrdijo “nihanja”, ki vplivajo na pretirano sproščanje androgena. Vendar je pojav aken pogosto povezan z nagnjenostmi posameznika, zaradi katerih v razvoju mladostnika, receptorji lojnih žlez, naenkrat postanejo zelo občutljivi na delovanje hormonov. Deklice, katerih starši so v mladostniški dobi trpeli od aken imajo večjo nagnjenost, da tudi njih doleti ta težava.

KAKO JIH PREPOZNATI

Kako akne prepoznati ? Da bi prepoznali mozolje, ki ustvarjajo akne od tistih, ki so prehodni, bi morali natančno preučiti njihovo zadrževanje v koži in število. Mozolji ali akne so na splošno zelo razpršeni (zlasti na obrazu, vendar tudi po ramenih in hrbtu), so prisotni dlje časa, še posebej, če se ne zdravijo. Za resnejšo fazo tega obolenja je značilen tudi pojav gnoja. No obolenje se lahko pojavi tudi v lažji obliki: kot črne pikice in beli ogrci, ki se največkrat pojavljajo na korenu nosu, na licih in na čelu. Kdaj oditi do dermatologa ? Vedno in takoj, pravijo strokovnjaki. Tudi kadar se akne pojavijo v lažji obliki, je dobro intervenirati čim prej, da bi preprečili poslabšanje stanja in nastanek brazgotin/madežev.

ZDRAVLJENJE

Pomembno je koristiti nežna sredstva za umivanje, ki ne izsušujejo kože, vendar odstranjujejo sebum in imajo bolj kisel pH, kar bodo na kožo delovali dezinfeksijsko. Predpisal vam jih bo dermatolog, lahko pa jih kupite tudi v lekarnah.

Izogibajte se agresivnim sredstvom za umivanje, kot je milo na bazi žvepla, ker ta draži kožo in lahko težavo samo še poslabša. V kolikor so se akne pojavile v lažji obliki, bodo za zdravljenje dovolj tudi sredstva v splošni uporabi. Uporabljajo se kreme na osnovi benzoil peroksida ali retinolne kisline, ki čistijo pore in odpravljajo “zamaške” ki zapirajo kanalčke.

V zadnjem času so iz terapij izključeni antibiotiki, ki so se predpisovali za boj proti infekcijam. Danes se najpogosteje uporabljajo proizvodi na osnovi izotretionina, derivata vitamina A v tabletih. Ta deluje na lojne žleze z blokiranjem njihovih receptorjev. Zdravljenje traja od dveh do petih mesecev, terapijo pa mora odredit zdravnik. Glede na to, da izotretionin lahko povzroči poškodbo ploda, se njegova uporaba ne priporoča v primeru, če želite zanositi.

PRI MLADIH ŽENSKAH

Stres je eden od osnovnih povzročiteljev pojava aken pri mladih ženskah. Obdobja posebnih napetosti pospešujejo proizvodnjo androgena, kar se odraža na pojavu mozoljev.

Pri odraslih ženskah so včasih vzrok za akne hormonske spremembe policističnih jajčnikov. Pri ženskah, ki trpijo za to motnjo, za katero je značilna prisotnost številnih malih cist na jajčnikih, se pojavijo tudi značajna hormonska nihanja. Kadar se pojavijo ciste, telo proizvaja več androgena kot drugače. Posledično se na koži pokažejo mozolji, menstrualni ciklus pa postane nereden.

Tudi pri normalnih nihanjih ženskih hormonov, ki se dogajajo vsak mesec , se lahko pri nekaterih ženskah z določenimi nagnjenji pojavi tu in tam kakšen mozolj. Ko se bližajo dnevi menstrualnega krvavenja, se poveča število androgenov, to pa vpliva na pojav mozoljev.

KAKO JIH PREPOZNATI?

Na prvi pogled so mozolji, ki se pojavijo pri mladih ženskah zelo podobni tistim pri mladostnikih. Na koži se zelo pogosto pojavijo neestetske črne pikice, beli komedoni ali gnojni mozolji. Osnovna razlika je v dejstvu, da se pri mladih ženskah mozolji ne zadržijo tako dolgo na koži in da so prisotni v omejenem številu. V glavnem se pojavijo v obdobju stresa, od časa do časa v skladu z ritmom menstrualnega krvavenja, izginejo pa v 7 do 10 dneh. Lokalizirani so na obrazu, manj pa se pojavljajo na hrbtu in ramenih.

Vse to se spremeni, kadar govorimo o policističnih jajčnikih. V tem primeru akne pogosto postanejo stalni neprijeten spremljevalec. Prisotnost drugih simptomov, kot nereden menstrualni ciklus, omogočajo, da se ta bolezen zagotovo in preprosto diagnosticira. V kolikor se mozolji pojavljajo občasno in če ste v tem obdobju pod stresom in le ti izginejo po nekaj dnevih, vam ni potrebno posebno skrbeti. Dobro sredstvo za čiščenje kože, je lahko povsem dovolj, da situacijo držite po kontrolo. Vendar, v kolikor motnja prestavlja psihično neugodje in če se redno pojavlja (na primer, pri vsaki menstruaciji), je čas da obiščete dermatologa. Svojo težavo boste rešili le z strokovnimi nasveti, saj bo strokovnjak potrdil vzrok, ki je lahko tudi posledica drugih obolenj (kot policistični jajčniki).

ZDRAVLJENJE

V blažjih primerih, ne glede na vzrok, bodo koristne kreme, ki čistijo pore, to so enake kreme, kot jih uporabljajo mladostniki. V kolikor je motnja povezana z policističnimi jajčniki in hormonskimi nihanji, kot tistimi pri nerednih menstrualnih ciklusih, lahko rešitev najdete tudi v jemanju kontracepcijskih tabletk.

V boju z akni je posebej učinkovita posebna tableta na osnovi kislega ciproterona, hormona z antiandrogenskim delovanjem. Ta drži pod kontrolo raven androgena v ženskem organizmu. Tabletka lahko pozdravi akne v 4 do 6 mesecih ter istočasno reši tudi težavo z policističnimi jajčniki.

Rate this post