woman with curly hair outdoors


Stres, slaba prehrana, pa tudi leta pustijo sledi na laseh. Zato jim moramo v vsakem desetletju življenja, zagotoviti pravilno nego, ter izbrati pravo dolžino in barvo, ki bo poudarila njihovo lepoto. Že od nekdaj so lasje simbol ženske lepote in najbolj iskani naravni okras obraza, kot tudi pokazatelj našega psihičnega in telesnega zdravja.

Najbolj poznani naši in svetovni dermatologi, vztrajno ponavljajo, da so samo zdravi lasje lepi ter da jih moramo negovati enako skrbno, kot negujemo svoj obraz. Potrebujejo pametno kombinacijo izbranih šamponov, balzamov in mask, ki jih negujejo navzven, ter jedilnika, bogatega z beljakovinami in minerali, pomembnimi za rast in moč las.  

Lasje imajo hiter in zahteven metabolizem, zato vsak dan hrepenijo po svojem odmerku vitaminov in mineralov. Največ koristi imajo od svežega sadja in zelenjave, integralnih žitaric, drobovine in mesa. Zato ne preseneča, da se mlade ženske, ki držijo dieto ali iz kakšnega drugega razloga izpuščajo obroke, žalijo zaradi tankih in oslabljenih las. 

Po drugi strani ženske, ki so preobremenjene ali so pogosteje pod stresom, pogosto iščejo strokovno pomoč, zaradi težav z redkimi lasmi, medtem, ko imajo ženske, ki svoje dneve preživijo na prostem in so pogosto izpostavljene vetru ali soncu, praviloma suhe in razcepljene lase.

Lasje na metre

Na srečo, za vse te težave obstaja rešitev, zato lahko ima vsaka ženska, v vsakem obdobju življenja, zrave in lepe lase.

Glavnik in škarje so najbolj poznana in po mnenju svetovnih stilistov tudi zelo zaželjena terapija za tanke in poškodovane lase. Med drugim, lasje vsak dan zrastejo med 0,1 in 0,2 mm, torej, s povprečno gostoto 300-900 las na kvadratni centimeter, se na dan lahko pohvalimo kar z 25 metrov novih las. Zaradi različne debeline las, se nam zdi, da imajo ženske z rdečimi lasmi, največ las na glavi, ženske z blond lasmi, pa najmanj, saj so njihovi lasje najtanjši. Žesnke z črnimi in rjavimi lasmi, so v sredini. Bolj kot so lasje debeli, toliko bolj so močni in odporni na poškodbe, zato jih je tudi lažje negovati. Las je namreč sestavljen iz treh delov: srednjega, napolnjenega z pigmentom, ki lasjem daje barvo; notranjega, zgrajenega iz prepletenih, vlaknastih beljakovin, ki so odgovorne za moč in elastičnost las; ter zunanjega sloja, ki je sestavljen iz stopničasto zloženih luskic keratina, ki lase varujejo pred poškodbami.

Glede na zadnje raziskave, lasje vsebujejo okoli 1% mineralov in drugih snovi potrebnih za rast las, kot so baker, železo, cink, sampor, silicij. Zatem 10 do 15% vode, ki jim daje mehkobo, sijaj in preprečuje njihovo lomljenje. Največji del lasu sestavlja beljakovina keratin, ki jim daje moč in voljnost. Ta beljakovina je sestavljena iz celo 19 različnih aminokislin, katerih količina se z časom hitro zmanjšuje. Zato jo je na koncu, v povprečnem 3 letnem življenjskem ciklu las, za 50% manj , kar vpliva na kvaliteto in izled naših las. Po naravni poti, se zaradi upočasnjenja metabolizma, ta količina zmanjšuje tudi z leti, zato ni vseeno, kako lase hranimo, negujemo in friziramo v času našega življenja. 

Pri 20 tih

Leta se ne vidijo samo na koži, temveč tudi na laseh, pri 20 letih so lasje praviloma bujni, močni, zdravi in lepi. Dovolj je že čez dan pojesti svež sadež ter zaužiti dovolj vode in uživati v lepih laseh. Moramo se samo naučiti, kako jo pravilno negovati https://sl.wikipedia.org/wiki/Keratin. Nega se vedno začne z umivanjem las in lasišča. Lase moramo dobro namočiti pod curkom tople vode, zatem na zatilje, teme in vzdolž las nanesti šampon in nežno z krožnimi gibi umivati lasišče 3 do 5 minut. Enako dolgo moramo nežno umivati tudi lase, nato jih moramo temeljito izprati. To pomeni, da moramo lase izpirati najmanj še eno minuto zatem, ko smo odstranili zadnjo sled (ko se voda neha peniti) šampona. Na obrisane lase moramo enakomerno nanesti hidratantni balzam, ki bo lasem dal potrebno zaščito in vlago. Balzam pustimo delovati 3-5 minut, nato ga moramo izprati. Strokovnjaki svetujejo, da po vsakem tretjem umivanju, namesto balzama za lase, nanesemo na lase masko in tako dodatno nahranimo in okrepimo lase. 

Lase lahko umivamo vsak dan, obvezno pa to moramo početi vsaj enkrat tedensko. Najbolje pa je, da lase umivamo 2 do 3 krat na teden. 

V tem obdobju življenja, zaradi povečanega izločanja in neuravnovešenosti spolnih hormonov, so lahko lasje mastni. Takšnim lasem odgovarjajo šamponi in maske z antibakterijskim in protivnetnim učinkom. 

Mnogi svetovni frizerji trdijo, da pomaga tudi, če lase enkrat tedensko izperemo z negazirano mineralno vodo en.wikipedia.org. Podporniki naravnih rešitev, svetujejo tudi izpiranje z čajem iz kopriv.  

Lahko tudi brez laka: pri 20 letih je vsaka frizura dovoljena, samo ne smemo uporabljati večjih količin laka za lase. Če so lasje mastni, je najbolje, da laka ne uporabljate, saj samo obteži in dodatno masti lase. 

Pri 30 tih

Slovijo kot najboljša leta, saj so naše telesne in umske sposobnosti na vrhuncu, to pomeni, da imamo tudi z lasmi običajno najmanj težav. Ne potrebujejo posebnih vitaminsko-mineralnih dodatkov, kot tudi ne posebne nege. Dovolj je, če jih redno umivamo z neagresivnim šamponom, ki odstrani umazanijo in pri tem ne poškoduje las ter uporabljamo  balzam in masko za lase. 

Ženskam z skodranimi lasmi, ki so naravno izsušeni zaradi pomanjkanja vlage, strokovnjaki priporočajo previdno nego. Ta vključuje umivanje las z hidratantnim, blagim šamponom; nežno izpiranje las z mlačno vodo; ter dodatno vlaženje in hranjenje z balzami, ki vsebujejo veliko aminokislin, vitaminov B skupine ter pšeničnih beljakovin, ki intenzivno krepijo lase. Prav tako svetujejo, da se na konice las, po vsakem umivanju nanese serum, ki vsebuje silikon, saj ta učinkovito preprečuje izsuševanje las in omogoča lažje česanje. 

Lahko pomaga tudi doma pripravljena obloga; na primer, mešanice iz enega jajca in žlice olivnega olja. To zmes je potrebno dati na konice in po 10 minutah lase dobro izprati pod curkom mlačne vode sl.wikipedia.org

Brez sušenja z sušilcem za lase: vroč zrak iz sušilca, lase izsušuje, zato je potrebno, kadar je le možno, pustiti, da se lasje posušijo na sobni temperaturi. Strokovnjaki pravijo, da skodranih las, sploh ne bi bilo potrebno sušiti z sušilcem ali likati z likalnikom za lase, saj ji to škoduje.

Pri 40 tih

Po naravni poti se upočasnjuje metabolizem celotnega organizma in tako tudi naših las. Nutricionisti in dermatologi zato svetujejo ženskam, da bolj razmišljajo o tem, kakšno hrano uživajo. Razen svežega sadja in zelenjave, morajo čim pogosteje jesti semena in koščičasto sadje, ker so bogata z hranilnimi snovmi in minerali, potrebnimi za rast in moč las. Razen tega priporočajo tudi redno jemanje dodatkov k prehrani, namenjenih ohranjanju zdravja in lepim lasem. 

Čeprav se prvi sivi lasje, lahko pojavijo že pred tridesetim letom, se to običajno zgodi okoli štiridesetih. Zaradi tega, mnogim 40-letnicam, barvanje postane sestavni del nege las. Za razliko od naravnih barv, ki se zadržujejo na površini in ne poškodujejo las, vendar se zato hitro izpirajo – barvanje, pri katerem uporabljamo vodikov peroksid, poškoduje zunanjo ovojnico las. Zato moramo obarvane lase umivati z šamponi, ki vsebujejo antioksidante, saj istočasno ščitijo, pospešujejo rast, vzpostavljajo ravnovesje vlage ter preprečujejo izpiranje barve iz las.  

Po vsakem umivanju, moramo lasem privoščiti dodatno vitaminsko kuro, najbolje z masko, ki je bogata z antioksidativnimi vitamini A, C in E. Pred ali po sušenju, lahko lase popršimo tudi z sprejem, ki vsebuje silikon in ceramide , ki bodo lasem povrnili sijaj in lepoto en.wikipedia.org

Izbira barve: narava ve najbolje, pravijo stilisti in svetujejo, da lase obarvamo za dve do tri odtenke svetleje ali temneje od naše naravne barve las. Presvetla barva deluje nenaravno, pri temni barvi pa bo vaš obraz videti starejši in bolj grob.
 

Pri 50 tih

Lasje z leti postanejo vse bolj občutljivi na zunanje vplive, kot so veter, sonce, suh in hladen ali prevroč zrak…občutljivi so tudi na agresivne snovi za čiščenje, ki jih vsebujejo nekateri šamponi. Zaradi tega številne 50-letnice pravijo, da ne vedo, kaj naj naredijo z lasmi, saj so razcepljeni, suhi in imajo videz ščetin. Takim lasem pomagajo dodatki k prehrani, jedilnik, ki skrbi za zdravje las od znotraj ter pravilne in vztrajne nege na zunaj. 

Strokovnjaki svetujejo, da razcepljene, suhe in tanke lase, umivamo z šamponi, ki vsebujejo pantenol, ki lasem pomaga zadržati vlago in poveča volumen, pa tudi z riževimi beljakovinami, ki povečujejo elastičnost las.Za čim bolj močne lase in lepši videz, priporočajo redno uporabljanje mask z hranljivimi snovmi in sestavinami, ki ovijejo lase in preprečujejo njihovo izsuševanje. Te maske vsebujejo ceramide, vitamin E, maščobne kisline, marelično olje in karitejevo maslo. V prodaji so tudi maske z koencimom Q10, za katerega nutricionisti trdijo, da izboljšuje metabolizem ter pomaga zdravju in lepšem videzu las.  

Krajšanje las: še vedno velja staro pravilo, starejši kot smo, krajše bi morali imeti lase. Stilisti pravijo, da dolgi, redki, tanki in razcepljeni lasje, niso okras obraza, zato jih je veliko bolje odrezati, na primer do vratu in s tem doseči volumensko bolj bogat videz.

Rate this post