adult woman holding picture of enlarged breasts in front of herself


Velikost in oblika prsi sta del fizične, spolne in psihične identitete ženske. Majhne in nerazvite prsi se tako kot tudi neenake prsi, ki so posledica podedovane malformacije danes uspešno korigirajo s povečevanjem (augmentacijo) s silikonskimi ali drugimi implantanti.

Tako se kot rezultat tega posega dosežejo bolj ženske in po oblinah skladne prsi, oziroma ženska figura. Poseg je na na veliko splošno sprejet, v zadnjih štirih desetletjih se v vecini slučajev izvaja s silikonskimi implantanti, ter manj z implantanti polnjenimi z fiziološko raztopino.

Nekdaj se je v zgodovini te operacije vstavljalo mastno tkivo (Czerny – leta 1895), zatem mastno tkivo z deepitelizirano kožo v obliki stožca s spodnjega dela zadnjice (Berson – leta 1945) ter lokalnih režnjev (Longarce – leta 1953). Velike nekroticne mase v prvem poskusu, ki kalcificirajo in otežujejo kasnejšo rentgenološko in ultrazvocno dijagnostiko ter preglede, kot tudi veliki poseg z dosti možnih komplikacij pri operaciji lokalnega režnja ob slabem estetskem rezultatu, odlocijo, da se te operacije skoraj vec ne delajo, razen pri rekonstrukciji dojke po radikalni operaciji.

Inekcijsko polnjenje dojk z parafinom ali silikonom ni dobro in se ne priporoca.

Danes se najvec uporablja kohezivni silikonski gel, ki je izredno odporen na traume, tudi z ostrimi predmeti in je palpatorno (na otip) najbolj podobno žleznemu tkivu dojke. Ovojnica v kateri je namešcen silikon, je vcasih bila gladka, danes se vse vec uporablja testurirana (hrapava) površina ovojnice. V praksi se je pokazalo, da je posledicno ustvarjanje kapsule okoli implantanta dalec pogostejše pri gladkih ovojnicah ter, da se gladki implantanti postavljajo izkljucno pod mišico, medtem, ko se hrapavi pod žleze.

Oblika implantanta je skoraj pri vseh proizvajalcih okrogla ali kapljicasta. Višina polnjenja implantanta je obicajno niskega profila ali visokega, vendar ima danes veliko proizvajalcev tudi srednjo verzijo med visokim in nizkim profilom. Najbolje je, da se ob željeni velikosti, za pravilno obliko implantanta dogovorimo na samem posvetu z operaterjem. V našem podnebju v tem delu Europe se najvec vstavljajo implantanti velikosti med 200 – 400 ml, ki v sorazmerju z obstojecim tkivom dojke dajejo zadovoljujoco in vecini estetsko sprejemljivo velikost prsi.

Z obzirom na visoko kvaliteto kohezivnega gela in ovojnice, so že nekoliko let nazaj ameriška posjetja zacela dajati za svoje proizvode doživljensko garancijo (Mentor, McGhan – INAMED).

Do danes ni bila potrjena nobena povezava med silikonskimi imlantanti in pojavom tumorja na dojkah, kot tudi nobenih drugih obolenj.

Rate this post