black and white picture of woman with boots on stairs


Čevlji v izložbi pogosto izgledajo fantastično, vendar ko jih obujete, imate občutek, kot da ste v oklepu. Takšnih čevljev nikoli ne kupujte.

Malokdo nima težav z stopali. Strokovnjaki pravijo, da ko gre za ženske, ima 8 od 10 žensk bolečine v stopalih, 7 od 10 žensk pa ima kakšno deformacijo stopal. Da je zadeva lahko še slabša, to niso samo starejše ženske, temveč vse mlajše in mlajše, v starostni dobi od 20 do 40 let. Celo 90 odstotkov teh težav izhaja od preozkih čevljev!

Stopalo ima 26 kosti in 33 sklepov, s številnimi kitami in mišicami je pravi čudež biomehanike. Vendar številne ženske to ignorirajo, postavljajoč modo pred zdravje. 

Čevlji z ozko konico stiskajo kosti stopala, kar lahko povzroči otekline, medtem ko visoke pate obremenjujejo sprednji del stopala in živčne končiče ter tako povzročajo bolečine. Tako z leti čevlji deformirajo stopala. Takšna cena modnih trendov je kljub temu previsoka. Pa poglejmo nekaj nasvetov, kako ohraniti zdrava stopala. 

Ne glede na to, kakšen okus imate, bodite pozorni na obliko vašega stopala. Imate široka stopala z kratkimi prsti ali ozka stopala z dolgimi prsti? Ne odgovarjajo vsakomur vsi čevlji. Pogosto ljudje rečejo: “Sedaj mi ti čevlji niso najbolj udobni, vendar se bodo z časom razhodili” Narobe!

Čevlji vam morajo biti takoj udobni. Ne smete občutiti nikakršne bolečine ali stiskanja pri stopalu, peti ali prstih. Pri izbiri čevljev, morate biti pozorni na njihovo velikost, torej dolžino in širino podplata. Z prsti morate svobodno migati. Preozki podplati lahko povzročajo bolečine in pojav žuljev. 

Dobra višina pete je med 2,5 in 4 cm. Previsoke pete upogibajo stopalo proti prstom, s tem obremenjujejo prste, posledično tudi hrbtenico.

Z nošenjem čevljev, ki imajo 7 cm visoko peto, se celo 76 odstotkov telesne teže prenese na prste. To seveda ne pomeni, da si jih vsakih toliko časa ne morete privoščiti. Tudi prenizke pete niso dobre, saj prenašajo težo telesa na pete in jih z tem dodatno obremenijo. 

Dobri čevlji morajo objeti stopalo, morajo biti lahki in ko jih obujete, morate imeti občutek mehkobe. Samo na tak način, lahko imate lahek korak, se izognete rdečici in razdraženi koži ali pojavu otekanja. 

Menjava čevljev je zelo pomembna, saj se tako zmanjšuje število bakterij in glivic v čevljih. Razen tega, boste na tak način menjavali tudi višino petk: če vedno nosite čevlje z visokimi petami, se vam bo skrajšala Ahilova tetiva, zato boste, ko preidete na nizke čevlje, imeli močne bolečine pri vznožju.

NAJBOLJ POGOSTE TEŽAVE

  • Kurje oči in žulji; so področja odebeljene kože, povzročena z pretesnimi čevlji in izbočenimi kostmi. Rešitev je enostavna: nosite udobne čevlje
  • Odebeljena koža; lahko jo namakate v topli vodi in jo strgate z strgalom ali naravnim kamnom za stopala. Kurje oči, ki so pogosto boleča, mora odstraniti strokovna oseba. 
  • Virusne bradavice; na podplatih so pogosto zelo boleče. Nastanejo, ko virusi prodrejo skozi poškodovano kožo. V tem primeru poiščite pomoč dermatologa.
  • Vraščeni nohti; nastanejo zaradi nepravilnega rezanja nohtov in nošenja tesne obustve, pogosto se lahko zagnojijo. Pomagalo bo pravilno rezanje nohtov (ravno in ne zaobljeno), v kolikor pa se stanje poslabša, vam bo moral kirurg noht odstraniti. 
  • Glivične infekcije; so zelo pogoste. Ne glede na to ali je infekcija zajela kožo ali nohte, poiščite pomoč dermatologa https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_vein_thrombosis. Ena od najpogostejših infekcij je t.i. atletsko stopalo. Koža med prsti srbi, peče in se lušči. Pomagala vam bo protiglivična krema. Vsakodnevno si umivajte noge (dobro jih obrišite med prsti) in zamenjajte nogavice. V kolikor se tuširate v skupnih kopalnicah (po treningu ali na kopališčih) vsekakor imejte obute natikače. 
  • Halux valgus; ali izkrivljeni palec, nastane zaradi nošenja slabih čevljev. Sklep med prvo stopalnico in prvim členkom palca se močno izboči, pogosto ob sklepu nastane tudi kostni izrastek. Če želite takšen palec poravnati, je potrebno kirurško odstraniti del kosti.
  • Bolečine v peti; se pojavijo, ko dolgo stojimo ali hodimo. Nart je previsoko ali prenizko, kar je pogosta posledica debelosti ali povečane fizične aktivnosti. Pogosta je pri tekačih. Ta neškodljiva bolečina izgine pri mirovanju ali ob masiranju stopal.

Rate this post